Munkaerőhiány kezelése: kettest adtak a vállalkozók a kormánynak

Napi menü: MunkaerőhiányCsökkent azon cégek száma, amelyek javulást várnak a gazdaság általános helyzetében, igaz, kevesebben számítanak romlásra is. A munkaerőhiány problémáját egyre jelentősebbnek érzik a cégvezetők, miközben negatívnak látják a kormány ezen területen nyújtott teljesítményét - írja reprezentatív friss elemzés, mely 500 kis- és középvállalati cégvezető megkérdezésén alapul.

Talán a növekvő munkaerőhiány által okozott gondok miatt is, de váratlanul csökkent a Policy Agenda KKV Konjuktúra Index értéke, és az előző negyedévi 48,8 százalékról 47,8 százalékra módosult. Ha távlatosabban nézzük, akkor ez az érték továbbra is a 2015 vége óta mért 45-49 százalék közötti sávba illik, és messze van a 2014-es választások idején mért 57 százalékos csúcstól - írja elemzésében a Policy Agenda.

KKV cégvezetők 38 százaléka (félévvel ezelőtt még 42 százalékuk) vár kisebb-nagyobb javulást a magyar gazdaságtól az elkövetkező félévben, míg csak 14 százaléka (félévvel ezelőtt 17 százalékuk) gondolja azt, hogy inkább zsugorodni fog a teljesítmény. Továbbra is érezhető egy bizonytalansági faktor is, amit az érzékeltet, hogy a cégvezetők 35 százaléka számít olyan nehézségre az elkövetkező évben, amely alapvetően megingathatja vállalkozásának helyzetét. Ez 5 százalékponttal kisebb érték ugyan, mint félévvel ezelőtt, de mindenképpen magasnak számít.

Saját vállalkozásának helyzetét illetően a cégvezetők 40 százalék-a azt gondolja, hogy javulhat a helyzet az elkövetkező időszakban, míg relatív többségük (43 százalékuk) inkább azt feltételezi, hogy nem lesz változás. Kedvező azonban, hogy kisebbségben vannak azok, akik szerint - 17%-uk válaszolta ezt - romlani fog vállalkozásának helyzete.

Munkaerőhiány: a szokásos mumus

Fél évvel ezelőtt is megkérdezték a cégvezetőket, hogy mennyire érzik a saját ágazatukban a munkaerő hiányát. 55 százalékuk jelentős problémának tartotta, míg 22 százalékuk szerint mérsékelt gondokat okoz, hogy nem találnak elég munkaerőt. Mindössze a válaszadók 20 százaléka mondta, hogy nem jelent nehézséget a munkaerőhiány a saját területén (3 százalékuk nem tudta eldönteni).

A mostani adatok azonban romló hangulatot mutatnak. Jelenleg már kétharmaduk (67 százalék) jelentős problémának érzékeli ezt a helyzetet, és mindössze 16 százalékuk látja már csak azt, hogy saját ágazatában nem probléma a munkaerőhiány. A cégvezetők 15%-a szerint pedig mérsékelt a gond (2 százalékuk nem tudott erre a kérdésre válaszolni).

A munkaerőhiány kezelésére adott gazdaságpolitikai válaszokat egy 1-5-ig terjedő skálán értékelték a válaszadók. Az átlagérték 2,1 lett, azaz nagyon negatív a kormányzati munkának az ezzel kapcsolatos megítélése. Jellemzi a cégvezetők helyzetértékelését, hogy 4-es vagy 5-ös értéket csak 7 százalékuk adott a gazdaságpolitika teljesítményére.

Forrás: penzcentrum.hu